De navigatiestructuur van je website of webshop is één van de belangrijkste onderdelen van je website. Zowel voor SEO als usability is de navigatie cruciaal. Het is misschien een open deur, maar het menu van een website moet natuurlijk vooral duidelijk zijn voor de bezoeker. Om tot een logische structuur met begrijpelijke termen te komen kun je de hulp van de eindgebruiker inschakelen. Dat gebeurd in een cardsorting.

€920 vanaf
Wanneer moet ik een cardsorting uitvoeren?

De navigatie is de inhoudsopgave van iedere website; voor Google maar zeker óók voor de bezoeker. Het is van essentieel belang dat deze is ingericht volgens de behoeften van deze bezoeker. En die zijn vaak anders dan die van de marketeer of content redacteur. Het juiste moment om een cardsorting uit te voeren is meestal bij de ontwikkeling van een website óf wanneer de huidige website al een tijdje live is. Bij een nieuwe website wil je natuurlijk starten met een perfecte structuur. In het tweede geval heb je vaak te maken met een uit de klauwen gelopen website die nodig gesnoeid moet worden. Zowel voor websites als webshops kan een cardsorting nuttig zijn.

Hoe gaat een cardsorting in z’n werk?

Er bestaan vele varianten van cardsorting maar in de meeste situaties krijgen de participanten een set met kaartjes waar op ieder kaartje een content element of pagina staat. De volledige website ligt op tafel en nu is het zaak om deze te herindelen. Alle participanten krijgen individueel de taak om van alle kaartjes groepjes te maken die zij logischerwijs bij elkaar vinden horen. Ieder groepje krijgt een naam. Op die manier ontstaat voor je neus een nieuwe navigatiestructuur. Deze zelfde methodiek is ook via online tools beschikbaar bij Lighthouse, zodat participanten op ieder moment kunnen deelnemen.

Wat levert een cardsorting op?

De analyse van een cardsorting onderzoek levert een statistisch onderbouwde indeling op, die vervolgens met behulp van interaction designers en UX specialisten tot een optimale navigatiestructuur wordt gegoten. Op deze manier is er een navigatiestructuur gecreëerd met daarin gekozen termen die duidelijk zijn voor de eindgebruiker en in een logische volgorde.

Ook twijfels over je huidige menustructuur of momenteel bezig met de creatie van een nieuwe website? Vraag vrijblijvend advies aan één van onze UX specialisten!

Bijpassende Producten

Andere met dezelfde vraag kozen ook
Terug naar boven

Rotterdam

Den Bosch

mautic is open source marketing automation